هارد دیسک از خانواده سخت افزارها است که به کاربران این امکان را میدهد تا حجم اطلاعات زیادی را مانند برنامهها، سیستمعامل، بازی، فیلم یا دیگر اطلاعات شخصی و مهم خود را بر رو آن ذخیره کند.
هارد دیسک در دو دسته اصلی HHD و SSD قرار میگیرد که هر یک ویژگی ها، مزایا یا معایب خاص خود را دارند.در ادامه این مقاله از فروشگاه مینی کامپیوتر انواع مختلف هارد کامپیوتر را معرفی کرده و ویژگی های هریک را به طور کامل توضیح خواهیم داد، پس تا انتها همراه ما باشید.
انواع مختلف هارد دیسک
در دنیای امروزی، انواع مختلفی از هارد دیسکها برای ذخیره سازی اطلاعات و داده های شما وجود دارد که د دو دسته اصلی تقسیم میشوند وشما میتوانید با توجه به نیاز و شرایط خود انتخاب کنید که از کدام یک استفاده کنید.
حافظه های ذخیره سازی مغناطیسی (HDD): این نوع ازحافظه های ذخیره سازی یا همان هارد، اطلاعات با استفاده از قطب های مغناطیسی بر روی دیسک های خود ذخیره میکنند.
هارد های مغناطیسی همچنان یکی از بهترین گزینه های پرطرفدار در بازار هستند چرا که نسبت به ظریف بالا و سرعت متناسب قیمت مناسبی دارند.
حافظه های ذخیره سازی جامد (SSD): این نوع از هارد های ذخیره سازی برخلاف هارد های مغناطیسی از حافظه های فلش برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده میکنند؛ به همین سبب دارای قطعات متحرک نیستند.سرعت انتقال داده در این نوع از هارد ها، نسبت به هارد های HDD بسیار بالا بوده و دوام بیشتری دارند.
عموما از این هارد در حجم کم (به طور مثال 1 ترابایت) برای نصب سیستم عامل و نرم افزار ها استفاده میشود تا سرعت کامپیوتر در خواندن و یا انتقال اطلاعات چندین برابر باشد و برای ذخیره سازی اطلاعات عمومی تر از هارد های HDD استفاده میشود تا کاربر به کمبود فضای ذخیره سازی دچار نشود.
مزایا و معایب هارد HDD
هارد دیسکهای مغناطیسی یا HDD یکی از قدیمیترین انواع هارد دیسکها هستند که با گذشت زمان به دلیل قیمت پایین و ظرفیت بالا همچنان محبوبیت خود را حفظ کردهاند.هارد دیسک HDD یا مغناطیسی یکی ازمحبوبترین و قدیمی ترین نوع فضای ذخیره سازی است که با گذشت سالها به دلیل قیمت و مناسب و فضای ذخیره سازی بالا همچنان محبوبیت خودش را حفظ کرده است.
مزایا
- ظرفیت بالا: هارد دیسک های HDD معمولا در ظرفیت های بسیار بالا(تا چندین ترابایت) تولید میشوند که برای ذخیره سازی حجم اطلاعات بسیار مناسب است.
- قیمت مناسب: در مقایسه با SSD هارد دیسکهای HDD قیمت بسیار مناسبی دارند و برای کاربرانی که به دنبال فضای ذخیره سازی زیاد اما قیمت مناسب هستند بسیار مناسب است.
- طول عمر بالا در ذخیرهسازی دادهها: از دیگر ویژگی های هارد HDD که باید به آن اشاره کرد، طول عمر بالای آن است. هارد های HDD حتی اگربه مدت طولانی هم تحت استفاده نباشند، اطلاعات را حفظ میکنند.
معایب
- سرعت پایین:یکی از معایب بزرگ هارد های HDD که باید به آن اشاره کرد سرعت پایین، در برابر هارد های SSD است.هارد های HDD به دلیل دارا بودن قطعات میکانیکی، زمان بارگذاری اطلاعات و بوت شدن کامپیوتر را بیشتر میکنند که همین امر باعث کندی کامپیوتر شما درخواندن و یا بارگذاری اطلاعات میشود.
- خطر خرابی مکانیکی: به دلیل دارا بودن قطعات میکانیکی، احتمال خرابی در اثر ضربه های ناگهانی وجود دارد که میتواند موجب آسیب دیدن اطلاعات شما شود؛ این امر باعث شده هارد های HDD در برابر ضربه بسیار حساس باشند.
سرعت انتقال دادهها در HDD
سرعت انتقال داده در HHD بستگی به سرعت چرخش دیسکهای مغناطیسی داخل آن دارد که معمولا بین 5400 تا 7200 دور بر دقیقه متغیر است؛ به طور کل میتوان گفت سرعت انتقال داده در HDD بین 50 تا 150 مگابایت در ثانیه میتواند باشد که نسبت به SSD بسیار کمتر است.
هارد SSD
هارد دیسک های حالت جامد یا همان SSD که با استفاده از حافظه های فلش عمل میکنند، به دلیل دوام بیشتر و سرعت بالا، جایگاه ویژه ایی در میان کاربران کامپیوتر به ویژه انواع مینی کامپیوتر و یا کاربران لپتاپ دارند.
مزایای هارد SSD
- سرعت بالا: از مهم ترین مزیت های هارد SSD، سرعت بسیار بالای آن در انتقال اطلاعات و یا بارگذاری آن است، این امر باعث شده سرعت بوت سیستم چندبرابر شود.
- دوام و مقاومت: حافظه های ذخیره سازی SSD به دلیل نداشتن قطعات مکانیکی نسبت هارد HDD، طول عمر بیشتری دارند که این امر باعث شده میزان خرابی کمتری دربرابر HDD داشته باشند و این ویژگی یکی از مزیت های هارد SSD است.
معایب هارد SSD
- قیمت بالا: در مقایسه با HDD هارد SSD قیمت بالاتری دارند که همین امر برای خیلی از افراد یکی از معایب هارد SSD بشمار میرود
- ظرفیت کمتر: با توجه به قیمت بالا، SSDها معمولاً در ظرفیتهای کمتر از HDD عرضه میشوند و ظرفیتهای بالا آنها هزینه زیادی دارد.
- ظرفیت ذخیره سازی کمتر نسبت HDD: با توجه به قیمت بالای SSD معمولا درظرفیت های کمتری نسبت HDD تولید میشوند یا در حجم های بالا قیمت بسیار گرانتری دارند
- کاهش عمر نوشتاری: ساختار و حافظه های فلش استفاده شده در حافظه های نوع SSD به گونه ایی است که پس از تعداد مشخصی، ذخیره سازی اطلاعات و پاک کردن اطلاعات، دچار کاهش عمر میشوند.
سرعت انتقال دادهها در SSD
همانطور که گفتیم سرعت بارگذاری اطلاعات و یا انتقال، حافظه SSD چندین برابر HDD است، اما سوال این است که چند برابر؟ در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد.
حافظه های SSD از رابط های SATA یا PCIe استفاده میکنند که این امر میتواند باعث شود سرعت انتقال داده ها تا 600 مگابایت بر ثانیه برسد.
لازم به ذکر است که اشاره کنیم حافظههای SSD از نوع M.2 که به صورت مستقیم بر روی مادربرد شما نصب میشوند با استفاده از رابط PCIe، سرعت انتقال چند گیگی را دراختیار شما قرار میدهد. استفاده از SSD و یا SSD m2 یکی از بهترین گزینه ها برای افرادی است که نیاز دارند برنامه های سنگینی را در مدت زمان کم اجرا کنند یا نمیخواهند سرعت انتقال فایل در کامپیوتر آن ها 50 الی 150 مگابایت بر ثانیه باشد.
تفاوت SSD و HDD
ویژگی |
HDD |
SSD |
سرعت |
50-150 مگابایت بر ثانیه |
500-3000 مگابایت بر ثانیه |
قطعات متحرک |
بله |
خیر |
مصرف انرژی
|
بیشتر |
کمتر |
دوام |
حساس به ضربه |
مقاومت بیشتر نسبت HDD |
ظرفیت
|
ظرفیت بالا |
ظرفیت کمتر |
قیمت |
ارزانتر |
گرانتر |
کاربرد |
ذخیرهسازی بلندمدت دادهها |
سرعت بالای پردازش دادهها |
|
کدام نوع هارد دیسک مناسب شماست؟
اگر هارد دیسکی نیاز دارید که ظرفیت بالا و قیمت و قیمت مناسب داشته باشد، هارد دیسک HDD برای شما یکی از بهترین گزینه های موجود در بازار است.اما اگر سرعت اجرای برنامه ها برای شما الویت اول است و نگرانی بابت حجم ندارد باید به خانواده SSD بروید.
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم بیشتر کاربران در سراسر دنیا ازترکیب این دو نوع هارد استفاده میکنند، انها از SSD برای بالابردن سرعت کامپیوتر و از HDD برای ذخیره سازی فایل های حجیم استفاده میکنند تا با کمترین هزینه های ممکن، فضای ذخیره سازی پر سرعت و حجیمی را داشته باشند.
نتیجهگیری
با توجه به انچه در این مقاله بررسی کردیم، میتوان گفت که انتخاب هارد دیسک مناسب تماما به نیازها و بودجه شما بستگی دارد و نمیتوان مشخص کرد که کدام بهتر است چرا که هرکدام ویژگی های خاص خودشان را دارند.
تنها میتوان گفت حافظه های ذخیره سازی SSD دارای سرعت بالایی هستند که این امر مهمترین مزیت و ویژگی آنهاست درحالی که حافظه های ذخیره سازی HDD فضای ذخیره سازی بیشتر در کنار قیمت مناسب تر دراختیار شما قرار میدهد.
خیلی از افراد از ترکیب هردو برای کامپیوتر های خود استفاده میکنند که این امر میتواند برای شما هم یکی از بهترین گزینه ها باشد.